Monday, 15 October 2012

Sahabat atau Musuh

Kebaikan dan Keburukan Mikroorganisma

1. Sesetengah mikroorganisma adalah berfaedah,
    manakala sesetengahnya adalah berbahaya.
2. Mikroorganisma yang berfaedah boleh digunakan
    dalam pembuatan makanan dan baja.
3. Yis digunakan dalam pembuatan roti, tapai dan tempe.

               
Roti                                                                       Tapai
Tempe

4. Sesetengah bakteria digunakan untuk membuat keju dan dadih.

 
         Keju                                                 Dadih

5. Bakteria dan kulat juga digunakan dalam pembuatan baja.
6. Bakteria dan kulat menguraikan organisma mati untuk
    menghasilkan baja asli.
7. Mikroorganisma yang berbahaya boleh menyebabkan:
  • penyakit
  • keracunan makanan
  • makanan menjadi rosak
  • pereputan gigi
8. Jadual di bawah menunjukkan beberapa penyakit yang
    disebabkan oleh mikroorganisma.

Mikroorganisma
Penyakit
Bakteria
Kolera, konjunktivitis
Virus
AIDS, selsema, campak, beguk, cacar air
Kulat
Kurap, panau

9.   Sesetengah penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma
      boleh merebak daripada seseorang kepada seseorang yang lain.
      Penyakit - penyakit ini disebut penyakit berjangkit.
10. Penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma boleh dicegah
      daripada merebak dengan;
  • membasuh tangan sebelum mengendalikan makanan atau selepas menggunakan tandas.
  • minum air yang telah dididihkan.
  • menutup mulut dan hidung semasa batuk atau bersin.
  • kuarantin pesakit yang menghidap penyakit berjangkit.
  • membalut luka.
  • tidak berkongsi peralatan peribadi dengan pesakit.

1 comment: