1. Sesetengah mikroorganisma adalah berfaedah,
manakala sesetengahnya adalah berbahaya.
2. Mikroorganisma yang berfaedah boleh digunakan
dalam pembuatan makanan dan baja.
3. Yis digunakan dalam pembuatan roti, tapai dan tempe.
Roti Tapai
Tempe
4. Sesetengah bakteria digunakan untuk membuat keju dan dadih.
Keju Dadih
5. Bakteria dan kulat juga digunakan dalam pembuatan baja.
6. Bakteria dan kulat menguraikan organisma mati untuk
menghasilkan baja asli.
menghasilkan baja asli.
7. Mikroorganisma yang berbahaya boleh menyebabkan:
- penyakit
- keracunan makanan
- makanan menjadi rosak
- pereputan gigi
8. Jadual di bawah menunjukkan beberapa penyakit yang
disebabkan oleh mikroorganisma.
disebabkan oleh mikroorganisma.
Mikroorganisma
|
Penyakit
|
Bakteria
|
Kolera, konjunktivitis
|
Virus
|
AIDS, selsema, campak, beguk, cacar air
|
Kulat
|
Kurap, panau
|
9. Sesetengah penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma
boleh merebak daripada seseorang kepada seseorang yang lain.
Penyakit - penyakit ini disebut penyakit berjangkit.
10. Penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma boleh dicegah
boleh merebak daripada seseorang kepada seseorang yang lain.
Penyakit - penyakit ini disebut penyakit berjangkit.
10. Penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma boleh dicegah
daripada merebak dengan;
- membasuh tangan sebelum mengendalikan makanan atau selepas menggunakan tandas.
- minum air yang telah dididihkan.
- menutup mulut dan hidung semasa batuk atau bersin.
- kuarantin pesakit yang menghidap penyakit berjangkit.
- membalut luka.
- tidak berkongsi peralatan peribadi dengan pesakit.
bagusnya laman web ini!!
ReplyDelete